Ağustos Ayının Örnek Davranışı: Öldürmeyi Reddetmek

Vicdan Vakfı gönüllülerinin oylarıyla, Ağustos ayının "Örnek Davranışı" olarak Itamar Greenberg’in kararı seçildi. Daha önce Ağustos ayının ilk haftasında “Haftanın Örnek Davranışı” olarak öne çıkan bu cesur karar, ayın tamamında gönüllülerimiz tarafından en ilham verici duruş olarak kabul edildi.

İsrailli genç Itamar Greenberg, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne katılmayı reddederek, insan haklarına ve vicdani sorumluluğa olan bağlılığını güçlü bir şekilde ortaya koydu. Bir tweet ile kamuoyuna duyurduğu bu kararında, orduya katılmanın politik bir tercih olduğunu, ancak işgal ve baskı üzerine kurulu bir orduya katılmanın suç olduğunu belirtti. Vicdanının sesini dinleyerek, bu duruşu sergilemenin bedelini ödemeye hazır olduğunu ifade eden Greenberg, şu anda askeri hapishanede bulunuyor.

Greenberg’in bu cesur kararı, sadece kendi vicdanını değil, evrensel insan hakları ilkelerini de savunma cesaretini gösteriyor. Onun bu direnişi, barış ve adaletin savunucusu olarak hepimize insan hakları mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Vicdan Vakfı olarak, bu örnek davranışı yürekten destekliyoruz. Itamar Greenberg gibi bireyler, vicdanlarıyla hareket ederek dünyayı daha iyi bir yer haline getirme çabalarımıza ilham kaynağı oluyor. Barışçıl direnişi ve vicdani ret hakkını savunmaya devam edeceğiz.

Greenberg’in bu duruşu, vicdanını dinleyerek doğru olanı yapma cesaretinin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Vicdan Vakfı olarak, insan hakları ve vicdan özgürlüğü konularındaki farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarımızı bu tür ilham verici hikayelerle sürdüreceğiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör