Bursa Gönüllülerimizden Cezaevine Vicdan Ziyareti

28 Ağustos Çarşamba günü, Vicdan Vakfı'nın gönüllüleri için Bursa cezaevine yapılan ziyaret, unutulmaz bir deneyim olarak hafızalara kazındı. Sıcak hava koşullarına rağmen, gönüllülerimizin kararlılığı ve sevgisi, soğuk ve kasvetli cezaevi bekleme odasının ağır atmosferini dağıttı. Üç gönüllü; biri kadın, ikisi erkek, sevdikleri için bekleyen insanlarla empati kurarak, onların acılarına ve umutlarına tanıklık etti.

Ziyaretin ilk anlarında, iki orta yaşlı adam dikkat çekti. Bu iki adamın farkı, ilkokuldan beri birlikte büyüdükleri arkadaşlarına duydukları vefa borcunu ödemek için cezaevine gelmiş olmalarıydı. "Vefa" kelimesi, bu iki adamın duruşunda can bulmuş gibiydi. Vicdan Vakfı'nın insanlar arasında oluşturduğu güçlü bağlar ve vakfın misyonunun ne kadar derin olduğu bir kez daha kendini gösterdi.

Ziyaret sırasında bir başka tanıdık sima da gönüllülerimizi karşılayanlar arasındaydı. Kapı kapı dolaşarak yumurta satan bir adamın abisi içerideydi. İçten bir selam iletildi ve o an, cezaevinde olmanın bile kardeşler arasındaki bağı zayıflatamayacağı anlaşıldı. Bu samimi selam, dayanışmanın en zor zamanlarda bile var olduğunu gösterdi.

Bir başka ziyaretçi, işçi emeklisi bir amcaydı. Gözlerindeki vakur bakışları ve içtenliğiyle gönüllülerimiz üzerinde derin bir iz bıraktı. Amca, bir oğlunun içeride olduğunu, diğer oğlu ve iki gelininin davalarının devam ettiğini anlattı. Ülkesine ve adalete olan inancını şu sözlerle ifade etti: "Bu ülke bizim de ülkemiz, vicdanlarımız rahat." Bu sözler, ailesine duyduğu güveni ve adaletsizlik karşısında boyun eğmeyen duruşunu gözler önüne serdi.

Kadın gönüllümüz ise yaşlı bir amcanın geliniyle gerçekleştirdiği sohbeti derin bir hayranlıkla anlattı. O gelinin sevgisi, vefası ve cesareti, insanlık adına ne kadar büyük değerlere sahip olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Ziyaretin sonunda anlaşıldı ki, bu insanların taşıdığı sevgi ve inanç, en karanlık yerlerde bile umut ışığı olabiliyor.

Bu cezaevi ziyareti, sadece içerideki insanlar için değil, dışarıda bekleyenler ve gönüllüler için de önemli bir ders niteliğindeydi. Bekleme salonunda oturan insanlar, kalplerinde taşıdıkları sevgi, merhamet, inanç ve cesaretle, soğuk ve kasvetli bir mekanı bile baharın müjdecisi bir umuda çevirmeyi başardılar. Bu ziyaret, Vicdan Vakfı'nın amacının ne kadar derin ve önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu insanlar var oldukça, umudu kaybetmek mümkün değildir. Vicdan, her zaman acılarla kavrulan bir dünyada, bir ağacın gölgesi gibi koruyucu, bir nehir gibi hayat verici olmaya devam edecektir.

Bursa gönüllülerinin planları arasında sadece cezaevi ziyaretleri değil, aynı zamanda huzurevleri ve Roman topluluklarına da ziyaretler yapmak bulunuyor. Bu faaliyetler, cezaevi bekleme salonunda gerçekleştirildi ve gönüllülerimizin vicdan yolculuğu, yeni duraklarla devam edecek.