Haftanın Örnek Davranışı – İtalyan İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Stango’nun Desteği

Güncelleme tarihi: 8 Eki

Vicdan Vakfı gönüllülerimiz, insan hakları ve adalet arayışındaki örnek davranışlara dikkat çekmek amacıyla her hafta bir vicdanlı davranışı oylarıyla örnek davranış olarak belirliyor.

Gönüllülerimizin oylarıyla bu haftanın vicdanlı davranışı, Türkiye'de Kız Çocukları Davasını yakından takip eden ve verdiği demeçlerle destek veren İtalyan İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Antonio Stango'nun duyarlı tutumu oldu. Kendisinin bu dava özelinde yaptığı gözlemler, İtalyan Parlamentosu'nda gündeme getireceği yönündeki açıklamaları ve hukuka dair vurguları bizler için büyük bir ilham kaynağıdır.

Başkan Stango, davayı yerinde takip etmek amacıyla İstanbul'a geldi. Özellikle genç kızlara yönelik suçlamaların siyasi önyargılar taşıdığını ve hukuki tutarsızlıklar içerdiğini ifade ederek, adalet ve insan hakları temellerinin bu davada zedelendiğini belirtti. Ayrıca, savunma hakkının yeterince sağlanmadığını ve bazı genç sanıkların mahkeme sürecinde korkutulmuş olabileceğini söyledi.

Bu güçlü duruş, sadece dava kapsamında değil, genel olarak Türkiye’nin hukuk sistemi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyum sağlaması konusunda da önemli bir uyarı niteliğindeydi. Stango, Türkiye’nin uluslararası organizasyonlardaki konumunun güçlenmesi için bu tür insan hakları kararlarına saygı göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Stango'nun bu duyarlı tutumu, özellikle genç kızların sesi olma yolundaki kararlılığı, yalnızca İtalyan Parlamentosu'nda değil, uluslararası arenada da insan hakları ihlallerine karşı önemli bir dayanışma örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Vicdanlı bir dünya için gösterdiği bu çaba, hem Türkiye’deki hem de dünyadaki vicdan hareketlerinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Vicdan Vakfı gönüllüleri tarafından haftanın en vicdanlı davranışı olarak seçilen Antonio Stango’nun bu adalet mücadelesindeki duruşu, tüm gönüllülerimize ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Gönüllülerimiz, insan hakları ve vicdan temelli bu çabaları her zamanki gibi yürekten desteklemekte kararlı.