Haftanın Örnek Davranışı ve yüzyıla uzanan hikayesi: Nihon Hidankyō

Bu hafta gönüllülerimiz, 2024 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Nihon Hidankyo’nun (Japon Atom ve Hidrojen Bombası Mağdurları Konfederasyonu) Eş Başkanı Toshiyuki Mimaki'nin Gazze üzerine yaptığı duygusal açıklamayı örnek bir davranış olarak seçti.

Nihon Hidankyo, Hiroşima ve Nagasaki’de hayatta kalan atom bombası kurbanlarının kurduğu ve onların haklarını savunan Japon sivil toplum örgütüdür. 1956'da kurulan Nihon Hidankyo, nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması ve hayatta kalan mağdurların (hibakusha) desteklenmesi için hem Japon hükümetine hem de dünya hükümetlerine yönelik lobi çalışmaları yapmaktadır.

Nihon Hidankyo Logosu

Nobel Komitesi, Nihon Hidankyo’yu, "dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için verdiği mücadele ve tanıklıklarıyla nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini gösterdiği" için ödüllendirdi. Komitenin ödül açıklamasına şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2024/press-release/. Bu ödül, savaşın ve kitle imha silahlarının insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerini hatırlatarak, barış ve silahsızlanma mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Toshiyuki Mimaki, ödülün açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada Gazze'deki insani krize dikkat çekerek şu sözleri sarf etti:

"Gazze'de, kanlar içindeki çocuklar ebeveynlerinin kollarında tutuluyor, bu tıpkı 80 yıl önce Japonya’da yaşananlar gibi.", Toshiyuki Mimaki, Nihon Hidankyo Eş Başkanı

Toshiyuki Mimaki, Nihon Hidankyo Eş Başkanı

Bu güçlü açıklama, hem savaşların sivil halk üzerindeki korkunç etkilerine hem de dünya genelindeki insanlık krizlerine dikkat çekmekteydi. Hiroşima ve Nagasaki’de yaşanan acılarla Gazze’de süregelen savaşın yarattığı yıkım arasındaki benzerliği vurgulayan Mimaki, savaştan etkilenen çocukların çektiği acılarla derin bir empati kurdu.

Vicdan Vakfı olarak, nükleer silahların insanlık için oluşturduğu büyük tehditten derin bir endişe duyuyoruz. Hiroşima ve Nagasaki saldırılarında, bir insanın sadece birkaç saniye içinde ailesini, sevdiklerini ve tüm yaşamını kaybetmesi, tarihte bir daha tekrarlanmaması gereken bir trajedidir. Bu silahlar, sadece savaş meydanlarını değil, sivil halkı ve tüm şehirleri bir anda yok edebilecek güçtedir. Nükleer silahlar, medeniyetimizi birkaç saat içinde milyarlarca insanın ölümüne ve gezegenimizi asırlar boyunca yaşanmaz hale getirebilecek kapasitede kıyamet silahlarıdır.

Ayrıca, yoğun bombardımanlar da nükleer silahlar kadar yıkıcı olabilir. İkinci Dünya Savaşı'nda ve bugün Gazze’de görüldüğü üzere, şehirleri ve ülkeleri yer yüzünden silebilecek bu bombardımanlar, savaşların ne kadar büyük bir yıkıma yol açtığını açıkça göstermektedir. İnsanlık olarak, bu tür saldırıların ve savaşların sonuçlarına vicdanla karşı çıkmalı ve silahların varlığını sorgulamalıyız.

Nihon Hidankyo’nun mesajı, tarihte nükleer saldırıya maruz kalan insanların sesi olarak, savaşın ve silahların hiçbir insana ve hiçbir topluma bir daha bu tür acılar yaşatmaması gerektiğini hatırlatmaktadır. 1956’dan bu yana süregelen bu mücadele, nükleer silahların yok edilmesi için küresel çapta barış çağrılarının temel taşlarından biri haline gelmiştir. Hibakusha’nın yaşadığı acıları dünyaya duyuran ve nükleer silahların yok edilmesi için küresel barışa hizmet eden bu hareket, savaşların tüm insanlığa getirdiği yıkımın en somut tanıklıklarından biridir.

Nihon Hidankyo'nun genel sekreteri Terumi Tanaka, 2007 yılında Viyana'da düzenlenen BM etkinliğinde gençlere Nagasaki'ye atılan atom bombasından kurtulma hikayesini anlatıyor. Kaynak: Wikimedia

Nihon Hidankyo hakkında daha fazla bilgi almak ve kuruluşun dünyaya vermek istediği mesajı daha detaylı öğrenmek için şu makaleden bilgi alabilirsiniz : Wikipedia . Ayrıca, Nihon Hidankyo'nun faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Nihon Hidankyo web sitesi .

Nihon Hidankyo’nun 80 yılı aşan bu kararlı mücadelesi, tüm dünyaya ilham veren bir barış mesajına dönüşmüş ve Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmıştır. Bu ödül, toplumsal ve küresel barışı, karşılıklı anlayışı destekleyen bizim gibi sivil toplum örgütlerine de büyük bir ilham vermektedir. Vicdan Vakfı olarak, bu ilhamla, savaşa, şiddete ve silahlanmaya karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.