Mücahit Bilici ile Vicdan Nedir Sorusuna Cevap Aradık

Dün akşam Mor Oda Vicdan Sohbetlerinde, değerli akademisyen ve düşünür Mücahit Bilici’yi misafir ettik. Vicdan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun da katıldığı bu etkinlikte, Mücahit Bilici vicdan kavramını tarihsel, felsefi ve dini açılardan ele aldı. Etkinlik, vicdanın modern dünyadaki rolü ve ahlaki önemi üzerine derinlemesine bir düşünce platformu sundu.

Sohbetin Özeti:Mücahit Bilici, vicdan kavramının tarihsel kökenlerine inerek, bu kavramın İslam ve Batı düşüncesindeki evrimini anlattı. Konuşmanın temelinde, vicdanın birey ve toplum üzerindeki ahlaki rehberliği vurgulandı. Vicdanın salt bir bilinç hali olmadığını, bir muhakeme ve sorumluluk bilinci taşıdığını belirtti.

Konuşmanın Ana Hatları:

• Vicdanın Kökeni ve Kavramsal Evrimi: Bilici, vicdanın Arapça "vecede" fiilinden türediğini ve "bulmak" anlamına geldiğini belirtti. Bu, vicdanın insandaki mevcut olma haliyle ilgili olduğunun altını çizdi. Vicdanın modern anlamda ortaya çıkması için bireyin özerk bir aktör haline gelmesi gerektiğini savundu.

• Vicdanın Dini ve Sosyal Bağlamı: Bilici, vicdanın dini bir kavram olmaktan ziyade ahlaki bir unsur olduğunu vurguladı. Vicdanın, dini değerlerle çelişmediğini ancak modern toplumda ahlakla sınandığını ifade etti. Özellikle topluma rağmen hakikate şahitlik eden bir ses olarak vicdanın, bireyin ahlaki pusulası olduğunu söyledi.

• Modern Toplumda Vicdanın Rolü: Bilici, modern çağın vicdanı bir iç ses olarak sunduğunu, bu sesin bireyin iç dünyasında hakikate sadakatle bağlantılı olduğunu anlattı. Vicdanın toplumsal baskılara karşı bireyin ahlaki özerkliğini koruma gücüne sahip olduğuna dikkat çekti.

Mücahit Bilici'nin Mor Oda Vicdan Sohbetleri kapsamında yaptığı bu kapsamlı konuşmanın tamamı dinlemek Mücahit Bilici'nin YouTube kanalında yayınlandı. Aşağıda sizlerle paylaşıyoruz

Mor Oda Vicdan Sohbetlerinde, değerli konuşmacı ve konuklarımızla vicdanı aramaya ve bu derin kavramı farklı açılardan keşfetmeye devam edeceğiz.

4 Comments

Her insanın mayasında var olan ancak açığa çıkarılması gereken bir olgu vicdan. Böylesi güzel söyleşi sohbetlerle vicdanı açığa çıkarmayı hedeflemiş Vicdan Vakfını tebrik ediyorum. Mücahit Bilici'nin çok farklı açılardan vicdanı irdelemesi ufuk açıcı oldu.

Son zamanlarda dinlediğim en ilgi çekici ve zihin açıcı konuşma idi. Vicdan duygusunun doğası üzerine önemli bir tartışma. Temel soru vicdan doğuştan her insanda olan bir duygu mudur, yoksa modern toplumun ürettiği sosyal bir kurum mudur?

Derinlemesine incelenmesi gereken zihin açıcı bir konuşma idi

Çok güzel bir sunumdu