Sivil Sesler Festivalindeyiz

Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara TED Üniversitesi'nde 5-6 Ekim tarihlerinde düzenlenen Sivil Sesler Festivali'ndeydi. Bu yıl "Güçlü Sivil Toplum" teması altında toplanan festivalde, Türkiye'nin dört bir yanından sivil toplum örgütleri bir araya gelerek toplumun demokratikleşmesi, insan hakları, dayanışma ve sosyal sorunlara çözüm üretme konularında önemli tartışmalar gerçekleştirdi. Sivil toplum standlarını ziyaret eden Ömer Bey, çok farklı alanlarda toplumda bir fark yaratmaya çalışan sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını ilham verici buldu

Festivalde Vicdan Vakfı standında, vakfın misyonu ve vizyonu geniş kitlelere tanıtıldı. Özellikle adalet, insan hakları ve sivil katılım gibi alanlarda yürütülen çalışmalar ve gönüllülerin bu süreçlerde nasıl rol alabileceği üzerine bilgilendirmeler yapıldı. Vakıf, bu vesileyle yeni gönüllüler kazandı ve destekçilerle dayanışma ağlarını güçlendirdi.

Festivalin açılış oturumu olan “Demokrasinin Geleceği: Sivil Toplum Deneyimleri” başlıklı panelde, sivil toplum örgütlerinin demokratikleşme sürecine nasıl katkı sağlayabileceği ve daha katılımcı, şeffaf yapılar oluşturmak için yapılması gerekenler tartışıldı. Dr. Gergerlioğlu da bu oturumda katılımcılarla vakfın bu konudaki bakış açılarını ve önerilerini paylaştı.

Festivalde ayrıca Filistin’deki insan hakları ihlalleri de ele alındı. “Filistin'de Görmezden Gelinen Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı Suçlarla Yüzleşmede Sivil Toplumun Rolü” başlıklı panelde, Filistin’de yaşananlar masaya yatırılırken, sivil toplumun bu süreçte oynayabileceği roller konuşuldu. Vicdan Vakfı, bu oturumda da yer alarak Filistin halkına destek ve dayanışma mesajı verdi.

Deprem bölgelerinden sivil toplum örgütlerinin deneyimlerini paylaştığı oturumlarda, Vicdan Vakfı da afet sonrası toplumsal dayanışmanın önemini vurguladı. Özellikle 6 Şubat Depremleri sonrası yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Festival bugün de devam ediyor. Vicdan Vakfı standı, tüm ziyaretçilere açık olacak ve sivil toplum çalışmalarına ilgi duyan herkesi ağırlamaktan memnuniyet duyacağız.