Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası

​Giriş

Vicdan Vakfı olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini insan haklarının temel bir bileşeni ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak görmekteyiz. Bu belge, vakfımızın toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik taahhütlerini ve bu konuda izleyeceği politikaları detaylandırmaktadır.

Amaç

Bu belgenin amacı, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve desteklemek için belirlenen ilkeleri ve stratejileri ortaya koymaktır. Tüm bireylerin cinsiyetlerine bakılmaksızın eşit haklara, fırsatlara ve sorumluluklara sahip olmasını sağlamayı hedefleriz.

İlkeler

1. Eşitlik ve Adalet: Tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu inancıyla hareket ederiz. Cinsiyet ayrımcılığına karşı durur ve her türlü eşitsizliğe karşı mücadele ederiz.

2. Katılımcılık: Kadınların ve erkeklerin, toplumsal ve ekonomik hayata eşit şekilde katılmaları için fırsatlar yaratır ve destekleriz.

3. Farkındalık ve Eğitim: Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla eğitim programları ve atölyeler düzenleriz. Eğitim içeriklerimizde cinsiyet eşitliğini vurgularız.

4. Politika ve Uygulamalar: Vakıf içi politikalarımızda toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetir, iş yerinde cinsiyet ayrımcılığına karşı önlemler alırız. Yönetim ve karar alma süreçlerinde kadınların ve erkeklerin eşit temsil edilmesini sağlarız.

Stratejiler

1. Eğitim ve Bilinçlendirme: Toplumun tüm kesimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmak amacıyla seminerler, konferanslar ve eğitim programları düzenleriz.

2. Araştırma ve Raporlama: Toplumsal cinsiyet eşitliği konularında araştırmalar yapar, raporlar hazırlar ve bu raporları kamuoyu ile paylaşırız.

3. İşbirlikleri: Sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları ve uluslararası organizasyonlarla işbirliği yaparak toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ortak projeler geliştiririz.

4. İzleme ve Değerlendirme: Uyguladığımız politikaların ve projelerin toplumsal cinsiyet eşitliği üzerindeki etkilerini düzenli olarak izler ve değerlendiririz.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikamızın Uygulama Alanları

Vakfın İç Yapısında:

1. Çalışanlarımızın cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi için düzenli programlar düzenleriz.

2. Vakfımızda çalışanların cinsiyet dengesini izler ve kadınların yönetim pozisyonlarına yükselmesini teşvik ederiz.

3. Çalışma koşullarını kadınların ve erkeklerin ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleriz.

Program Çalışmalarında:

1. Programlarımızda cinsiyet rolleri ve ilişkilerini analiz eder ve bu analizleri program planlamasına entegre ederiz.

2. Tüm programlarımızda cinsiyete özgü veriler toplar ve bu verileri analiz ederek eşitlikçi politikalar geliştiririz.

3. Kadınların ve erkeklerin programlardan eşit şekilde yararlanmasını sağlamak için gerekli önlemleri alırız.

Politika, Savunuculuk ve İletişim Çalışmalarında:

1. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarımızı savunuculuk faaliyetlerinde kullanır ve bu alanda yasal ve politik değişiklikler için çalışırız.

2. Cinsiyet eşitliği konularında kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kampanyalar düzenleriz.

3. Tüm iletişim faaliyetlerimizde cinsiyet duyarlı bir dil kullanır ve cinsiyet eşitliğini teşvik eden mesajlar veririz.

Sonuç

Vicdan Vakfı olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki kararlılığımızı ve bu alanda yapacağımız çalışmaları bu tutum belgesi ile beyan ederiz. Tüm faaliyetlerimizde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeterek, daha adil ve eşit bir toplum için çalışmaya devam edeceğiz.

Vicdan Vakfı

12/07/2024